
تفسیر آزمایش پی.اس.آ ( PSA )
نام آزمایش:
- پی.اس.آ (PSA)
هدف از انجام آزمایش:
PSA پروتئینی است که توسط سلولهای پروستات تولید می شود. پروستات غده ی کوچکی است که دور مجرای ادرار ( Urethra ) حلقه زده و ترشحات آن بخشی از مایع منی را تشکیل می دهد. بخش عمده ی ترشحات آن در مایع منی می ریزد و کمی از آن وارد جریان خون می شود. PSA به دو شکل در خون وجود دارد: PSA آزاد و PSA متصل به پروتئین. آزمایش معمولا به صورت PSA درخواست می شود که منظور PSA تام (کل) یعنی مجموع PSA آزاد و PSA متصل به پروتئین است. PSA یک مارکر سرطان است اما در هیپرپلازی و التهاب پروستات نیز افزایش می یابد. به علاوه با افزایش سن، سطح PSA کمی افزایش می یابد.
روش استاندارد برای تشخیص سرطان پروستات، گرفتن بیوپسی از آن است. برای شناسایی افرادی که نیاز به بیوپسی دارند، از معاینه داخلی ( DRE ) و آزمایش PSA استفاده می شود. هدف از غربالگری، اجتناب از گرفتن بیوپسی های غیر ضروری و تشخیص زودهنگام سرطان هایی است که از نظر بالینی حائز اهمیت می باشند. این موضوع بسیار مهم ست زیرا باید بین سرطان هایی که رشد آهسته دارند و آنهایی که سریعا رشد کرده و متاستاز می دهند، افتراق داده شود و از تشخیص کاذب و درمان بی مورد پرهیز شود. زیرا درمان بی مورد خود عوارض نامطلوبی به همراه خواهد داشت.
با معاینه داخلی ( DRE ) و آزمایش PSA (تام) اغلب موارد سرطان قابل تشخیص هستند ولی نمی توان نوعی را که رشد آهسته دارد، از نوعی که سریع رشد می کند و منتشر می شود، افتراق داد. برای این منظور آزمایش PSA آزاد و PSA تام درخواست می شوند.
هنوز در مورد این که غربالگری از چه سنی شروع شود، توافق وجود ندارد. التهاب و عفونت پروستات می تواند سطح PSA را به طور موقت افزایش دهد. بنابراین در صورت بالا بودن PSA ، باید آزمایش بعد از یک هفته تکرار شود. در صورت بالا بودن PSA ، آزمایش PSA آزاد انجام می شود. جهت مانیتور کردن بیماران تحت درمان برای سرطان پروستات، آزمایش PSA تام به صورت دوره ایی انجام می شود.