
خون مخفی در مدفوع ( Fecal Occult Blood Test )
نام آزمایش:
- تجسس خون مخفی در مدفوع (Fecal Occult Blood Test)
هدف از انجام آزمایش:
این آزمایش برای تشخیص وجود خون مخفی در مدفوع به کار می رود. وجود مقداری اندک خون در روده ممکن است در آزمایش شناسایی نشود. اولین هدف از این آزمایش غربالگری سرطان روده است. در صورت تشخیص زودرس، شانس درمان سرطان روده بیشتر خواهد بود. مثبت شدن تست OB تشخیص سرطان روده را قطعی نمی کند و باید بررسی های بیشتری برای مشخص شدن منشا خونریزی ان شود. زیرا خونریزی می تواند به دلیل بیماری های دیگری در دستگاه گوارش باشد. کاربرد دیگر آزمایش OB بررسی علل آنمی است، برای مثال کم خونی در اثر خونریزی از زخم معده.
- روش های مختلف برای تست OB:
روشهای مختلفی برای تست OB وجود دارد و تهیه نمونه برای هر یک از آنها متفاوت است:
روش گایاک ( Guaiac: GFOBT ) : مقدار کمی نمونه در ظرف تمیزی که آزمایشگاه در اختیار بیمار می گذارد، قرار داده شده و به آزمایشگاه تحویل داده می شود.
روش استریپ: نوار تست دارای پد حاوی یک ماده ی شیمیایی است که با آغشته شدن آن به مدفوع، در صورت وجود خون در مدفوع، تغییر رنگ می دهد.
. روش ایمونوشیمی (Immunochemical IFOBC or FIT methods در روش گایاک و استریپ، پرهیز غذایی لازم است. در این روشها وجود خون به هر دلیل موجب مثبت شدن نتیجه ی آزمایش می شود. از جمله خونریزی از لثه در هنگام مسواک کردن یا خوردن آسپرین. اساس این آزمایشها یک واکنش شیمیایی است که باعث تغییر رنگ می شود. مواد غذایی مثل گوشت قرمز، بروکلی، ترب، و تربچه و بعضی داروها از قبیل کولچی سین، داروهای اکسید کننده مانند ید و اسید بوریک، ممکن است همان واکنش شیمیایی را ایجاد نموده و موجب مثبت شدن – مثبت کاذب- نتیجه ی تست شوند. ویتامین سی در این واکنش تداخل نموده و مانع از ایجاد تغییر رنگ در اثر واکنش می شود و در نتیجه منجر به منفی شدن نتیجه – منفی کاذب- می گردد. در این روش ایمونوشیمی، فقط خون از قسمت های تحتانی روده موجب مثبت شدن نتیجه می شود و پرهیز غذایی یا دارویی لازم نیست .