هپاتیت سی ( Hepatitis C )
نام آزمایش:
• هپاتیت سی (Hepatitis C)
هدف از انجام آزمایش:
هپاتیت C یک بیماری عفونی است و عامل بیماری زای آن ویروس هپاتیت –HCV-C می باشد. ویروس هپاتیت C یکی از عوامل شایع ایجاد هپاتیت- التهاب کبدی است. ویروس هپاتیت C یکی از پنج گروه ویروس های هپاتیت است که تاکنون شناسایی شده اند. سایر ویروس های هپاتیت عبارتند از: ویروس A,B,D,E . عوامل دیگر ایجاد کننده ی هپاتیت عبارتند از: مصرف بعضی از داروها، بعضی از بیماری های مادرزادی و بیماری های اتوایمیون.
ویروس HCV از راه تماس با خون آلوده به ویروس یا دیگر مایعات بدن آلوده به ویروس، از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود.
راه های متداول انتقال این ویروس عبارتند از:
• استفاده از سرنگ آلوده ( در معتادین تزریقی)
• ارتباط جنسی با فرد آلوده به ویروس
• انتقال از مادر آلوده به فرزند
• افرادی که در مناطقی از جهان که هپاتیت C در آن شیوع بالاتری دارد زندگی می کنند یا به این مناطق سفر می کنند، در مقایسه با سایر افراد بیش تر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
پیش از ابداع روش های آزمایشگاهی جهت شناسایی و تشخیص ویروس هپاتیت C ، این ویروس گاه از طریق تزریق خون آلوده به افراد منتقل می شد.
ویروس هپاتیت C به اندازه ی هپاتیت B مسری نمی باشد. در حال حاضر واکسنی جهت پیشگیری از ابتلا به هپاتیت C وجود ندارد. ضمن این که مصونیت حاصل از عفونت با این ویروس نیز بادوام و کاملا پیشگیری کننده نیست.
در آمریکای شمالی عفونت با ویروس هپاتیت C شایع ترین عامل بیماری مزمن کبدی است.
هپاتیت C حاد ممکن است علایم خفیف و غیر اختصاصی ایجاد نماید. هپاتیت C مزمن، پیش از آنکه آسیب جدی به بافت کبد وارد آمده و ایجاد علایم کند، ممکن است سالها طول بکشد.
دوره کمون (نهفته) بیماری ممکن است از چند روز تا چند ماه طول بکشد. علایم بالینی هپاتیت C معمولاً خفیف بوده و مبتلایان معمولاً نیازی به بستری شدن نخواهند داشت. درصدی از بیماران نیز بدون علامت هستند. با وجود طبیعت نسبتاً ملایم این بیماری، در 50-30 درصد از افراد آلوده به این ویروس، بیماری به سمت مزمن شدن پیش خواهد رفت.
آلودگی به ویروس هپاتیت C می تواند خطر ابتلا به بعضی بیماری ها را افزایش دهد. تقریباً 70-60 درصد از افراد آلوده به هپاتیت C در طول عمر خود به بیماری مزمن کبدی مبتلا خواهند شد.
تقریباً 30-20 درصد از افراد آلوده به هپاتیت C در طول 20 سال به سیروز کبد مبتلا خواهند شد. آمارهای اخیر نشان می دهند که تقریباً 45 درصد از افراد آلوده به ویروس هپاتیت C نهایتاً به سیروز کبد مبتلا خواهند شد.
هپاتیت C می تواند تقریباً 5-1 درصد از بیماران مرگبار باشد.